Varkensboer

Vallei Varken

Duurzaam varkensvlees geeft een beter gevoel en een mooiere smaak. Boeren Frank, Gerald en Nico van Vallei Varken zorgen niet alleen met passie voor hun dieren, ze boeren ook met oog voor de natuur.

In het Twentse Nijverdal vind je de boerderij van Frank. De vierde generatie in een familie van varkensboeren. Het bedrijf van Frank is de kraamkamer van Vallei Varken, waar alle biggetjes geboren worden. Frank zorgt voor schone en lichte stallen om de optimale omstandigheden voor de zeugen en biggen te creëren. De meest gefokte varkenssoorten zijn Berkshire, Yorkshire, Poland China en Chester White. Dit zijn flexibele rassen die goed gedijen in het Nederlandse klimaat.

Wist je dat Berkshire, Yorkshire, Poland China en Chester White veel gebruikte vleesvarkenssoorten zijn welke in de meeste weersomstandigheden kunnen opgroeien?

Rustig en gezond

Na ongeveer tien weken verhuizen de biggetjes naar de boerderijen van Nico in Dalfsen en Gerald in Putten. Een ritje dat niet langer dan een uur duurt. Op de boerderijen van Nico en Gerald blijven broertjes en zusjes bij elkaar omdat varkens echte familiedieren zijn. De keuze om families bij elkaar te houden, draagt bij aan rust in de stal en een goede gezondheid van de dieren. De stallen zijn ruim en hebben veel daglicht. De dieren kunnen er bovendien de hele dag wisselend ruwvoer eten. Op de boerderij van Gerald zijn bijvoorbeeld bakken met ruwvoer in de stallen aanwezig. Daar kunnen de dieren wroeten, net zoals ze in de natuur doen. Ook hangen er hooiruiven.

Gezonde dieren, mals vlees

Alle aandacht voor rust en ruimte komt de kwaliteit van het vlees ten goede. Zo zijn de dieren van Vallei Varken nauwelijks ziek. Daardoor zijn er bijna geen antibiotica nodig. Het vlees zelf is mals, heeft weinig vochtverlies en is langer houdbaar. Doordat het vlees langer houdbaar, heeft jouw keuken uiteraard minder waste.

Duurzaam voer

De boeren achter Vallei Varkens zetten zich in voor de natuur en het klimaat. Zo is meer dan de helft van het voer dat Vallei Varkens eten afkomstig uit hoogwaardige voedingsstoffen uit reststromen van de humane voedingsindustrie. Varkens hebben daarnaast ook eiwitten en specifieke voedingsstoffen nodig. Vallei Varken gebruikt daarvoor geen soja of palmolie uit het buitenland, maar lokaal geteelde granen, erwten en veldbonen. Dat scheelt veel voedselkilometers en CO2-uitstoot. Bovendien bepaalt de kwaliteit van het voer mede de smaak.

Boerenslimheid

Doordat er veel daglicht binnenkomt, hoeft de verlichting in de stallen minder vaak aan. Daarnaast beschikken de stallen over een systeem waarbij de lichaamswarmte die oudere varkens aan de vloer afgeven om een behaaglijke temperatuur voor de biggetjes te creëren. Daarnaast wekken zonnepanelen de stroom op voor de boerderijen en gezinnen in de omgeving.

Naar een circulaire boerderij

In de toekomst willen de boeren hun bedrijven klimaatneutraal en circulair maken. De eerste stappen zijn al gezet. Zo gaat de mest van de Vallei Varkens op de akkers van Frank en Nico. Frank verbouwt mais voor de koeien van een melkveehouder uit de buurt, Nico teelt spelt dat naar een plaatselijke bakker gaat. Het kaf van de speltkorrels gaat weer terug naar de boerderij als voer voor de varkens.

HKR_20220524DSCF0427

Korte ketens

Vallei Varken maakt rechtstreeks afspraken en hebben direct contact met hun afnemers. Ook blijft al het vlees in eigen land. Minder schakels dus en dat zorgt ervoor dat de boeren een eerlijke prijs krijgen terwijl de inkoopprijs voor ondernemers scherp is. Daarnaast zorgt de korte keten voor persoonlijke aandacht en kunnen leveranciers en chefs samen overleggen hoe de smaak en structuur nog beter kunnen.

Tip van Gerald

“Serveer eens varkenswangen. Een varken gebruikt de spieren in zijn wangen het meest van allemaal. Daardoor is het vlees ontzettend mals. Je kunt varkenswangen bakken, maar ook stoven waardoor ze boterzacht en smeuïg worden. Bovendien hebben de wangen een aantrekkelijker prijs dan de meer courante delen waar meer vraag naar is.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Dan ben je altijd op de hoogte van ontwikkelingen en trends in de keten. 

Ontvang elke twee maanden inspirerende recepten, achtergrond verhalen van onze voedselmakers en verduurzamingstips in jouw mailbox.
We delen jouw gegevens niet met derden. Afmelden kan altijd snel en eenvoudig. Lees hier meer over in onze privacy verklaring.