Koolzaadolie
Geerts best
We kennen allemaal wel de aanblik van gele koolzaadvelden in het voorjaar. In het Groningse Zuidwolde teelt Geert Lindenhols dit gewas om er een pure en lokale olie van te persen die niet onderdoet voor olijfolie. Lindenhols: “Ik ben zo’n 13 jaar geleden begonnen met het verbouwen van koolzaad. Het is een prachtig gewas dat het goed doet in ons klimaat. Je kunt er olie mee maken die een milde en rijke smaak heeft. Perfect om te verhitten of als smaakmaker in gerechten.”
Wist je dat koolzaadolie ook nog eens veel gezonder is dan bijvoorbeeld olijfolie?
Minder verzadigde vetten
Naast het lokale en duurzame aspect, past koolzaadolie beter in een gezond dieet. In koolzaadolie zitten relatief veel onverzadigde vetzuren (omega 3 en 6). Dat zijn de goede vetten die het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Koolzaadolie bevat juist weinig (6,5%) verzadigde, slechte vetten. Bij olijfolie is dat minimaal het dubbele. Bovendien is koolzaadolie een bron van vitamine E en K, mineralen en antioxidanten.
Natuurlijke teelt
Geert zaait zijn koolzaad aan het begin van de lente. Kort daarna kleuren de velden al geel. Daarbij doet vooral de natuur haar werk. De zon zorgt ervoor dat er olie ontstaat in de zaadjes. In de zomer is het tijd voor de oogst. Het koolzaad wordt daarna gedroogd en geperst. In het najaar zaait Geert zijn land opnieuw in met winterkoolzaad. Zo kan er nog een keer geoogst worden. Geert perst het koolzaad vervolgens op de eigen boerderij. Hij kiest voor koude persing om geur, kleur, smaak en vitamines optimaal te behouden.

Duurzaam ondernemen
Na het persen blijven de eiwitrijke zaaddoppen over. Die dienen als veevoer voor melkveehouders in de regio. Ook het stro van de koolzaadplant krijgt een tweede leven in de stal. De koolzaadpers in het bedrijf draait op energie van zijn eigen windmolen en zonnepanelen en de tractoren rijden niet op diesel maar op koolzaadolie.



Lokaal en verantwoord
Geert. “Ik wil de wereld een beetje mooier achterlaten en bijdragen aan een verandering in Nederland. Hoe mooi zou het zijn als we weer meer gaan eten uit de eigen omgeving en uit het seizoen? Dan besparen we zoveel voedselkilometers. En het is ook nog eens leuker en lekkerder. als je weet wat je eet, kunt zien waar het groeit en welke aandacht een boer erin gestopt heeft.”
Tip van Geert
“Vlees uit eigen land smaakt nog lekkerder met een marinade op basis van koolzaadolie. Geerts Best Koolzaadolie is een perfecte basis voor dressings en marinades van hoge kwaliteit en van eigen bodem.”