Pittige stoof van Nederlandse bodem

Pittige stoof van Nederlandse bodem

Pittige stoof van Nederlandse bodem

Stoof met twist. Sandra Pilkes, culinair redacteur en receptschrijver, heeft een Nederlands gerecht een moderne draai gegeven: een pittige stoof van Nederlandse bodem. Gemaakt met rundvlees van slagerij Albert van den Heuvel en sambal van De Groene Schuur.
Stoofpot

Ingrediënten

  • 5 sjalotten
  • 3 el bloem
  • 200 ml koolzaadolie
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el sambal gloeiende Antonia
  • 2 cm gember
  • 1 limoen
  • 300 g winterpeen
  • 1 venkel
  • 1 kg runderlappen
  • 2 laurierblaadjes
  • 750 ml (runder)bouillon

 

Benodigdheden

  • Frituur

Bereiding

  1. Pel de sjalotten. Snijd 2 sjalotten in kwarten en zet apart. Snijd de resterende 3 sjalotten met in flinterdunne halve ringen. Maak de ringen los van elkaar en meng met bloem. Schud overtollig bloem van de sjalotten en bewaar dit voor later in het recept.
  2. Frituur de bebloemde sjalotten in koolzaadolie goudbruin en laat uitlekken. Bestrooi met fijn zout. Laat de olie afkoelen, zeef en bewaar als sjalottenolie.
  3. Maak in een vijzel of keukenmachine een boemboe van de knoflook, sambal en de gember en wat zout. Rasp er naar smaak limoenschil bij.
  4. Schil de winterpeen en de venkel en snijd in dunne plakken. Snijd de runderlappen in blokjes. Meng de bloem met ruim zout en versgemalen peper. Meng door de blokjes rundvlees.
  5. Verwarm een stoofpan met 2 el sjalottenolie en fruit de in kwarten gesneden sjalot. Voeg de boemboe toe en bak op laag vuur. Bak hierbij het vlees rondom bruin. Voeg de peen, venkel en laurier toe en schep om.
  6. Schenk de bouillon bij het vlees en stoof het geheel met deksel 2 uur op laag vuur. Breng op smaak met zout, versgemalen peper en sambal. Bestrooi voor serveren met de gefrituurde sjalotten.

Tip van Sandra

Maak er atjar tjampoer of zoetzure komkommer met rode peper bij.

Meer inspiratie

Voedzaam de winter door

Krokant buikspek met groene groenten en smeuïge rijst

Over ons

Samen voor een korte voedselketen.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Dan ben je altijd op de hoogte van ontwikkelingen en trends in de keten. 

Ontvang elke twee maanden inspirerende recepten, achtergrond verhalen van onze voedselmakers en verduurzamingstips in jouw mailbox.
We delen jouw gegevens niet met derden. Afmelden kan altijd snel en eenvoudig. Lees hier meer over in onze privacy verklaring.