Caramelmousse met pavlova en frambozen

Caramelmousse met pavlova en frambozen

Caramelmousse met pavlova en frambozen

Bereid deze zijdezachte gezouten karamel mousse met honing likeur van de Tok en huisgemaakte meringue en kletskoppen. Serveer deze in hoge glazen voor een feestelijk effect

Ingrediënten

Voor het schuim

  • 1 eiwit
  • 1 tl citroensap
  • 55g fijne kristalsuiker
  • 1 mespunt maïzena

Voor de kletskop

  • 30 g gezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 30 g hazelnoten, geroosterd en grof gehakt
  • 90 g kristalsuiker
  • 10 g honing
  • 1 el water
  • 50 g bloem

Voor de mousse

  • 2 blaadjes gelatine
  • 100 g suiker
  • 10 g honing
  • 25 ml water
  • 250 ml slagroom
  • 20 ml honinglikeur
  • 2 eierdooiers
  • 1 mespunt zout

Voor de garnering

  • 50 ml honinglikeur
  • 12 mooie frambozen
  • 30 g geroosterde hazelnoten

Bereiding

Mis en place

  1. Klop de eiwitten met het citroensap tot zachte pieken, voeg vervolgens beetje bij beetje de suiker toe en klop tot stijve pieken. Spatel de maïzena erdoor en verdeel in een dunne laag over een met bakpapier bekleedde bakplaat.
  2. Droog het schuim 2 uur op 100°C. Laat afkoelen en breek in kleine stukjes.
  3. Verwarm de oven voor op 200°C. Meng voor de kletskop alle ingrediënten door elkaar. Spreid het kletskop mengsel dun uit op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak in 8-12 minuten bruin en krokant.
  4. Laat kort afkoelen en snijd zodra het iets harder wordt maar nog niet compleet is afgekoeld met een scherp mes in punten. Laat helemaal afkoelen.
  5. Week voor de karamelmousse de gelatine.
  6. Doe 75 g van de suiker met de honing en het water in een steelpannetje en verwarm zonder te roeren. Laat de suiker smelten en langzaam bruin kleuren, wals de pan af en toe.
  7. Schenk als de karamel donkerbruin is de slagroom en de likeur erbij en neem van het vuur, roer goed door en laat de karamel iets afkoelen.
  8. Knijp de gelatine uit en roer door de karamel. Laat verder afkoelen.
  9. Klop de eierdooiers door de afgekoelde karamel en klop de resterende 200 ml slagroom stijf. Spatel de karamel door de slagroom.
  10. Schep in vier hoge glazen en laat minimaal 2 uur opstijven. Week de frambozen 2 uur in de honinglikeur.

Afmaken

  1. Neem de mousse uit de koeling en verdeel er de eiwitschuim kruimels, frambozen met likeur en hazelnoten over. Steek in elk glas een kletskop.

Tip: ook lekker met een bol vanille ijs erbij en een extra glaasje honinglikeur.

Meer inspiratie

Bavette met winterpesto

Knolselderij steak met rode wijnsaus

Over ons

Samen voor een korte voedselketen.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Dan ben je altijd op de hoogte van ontwikkelingen en trends in de keten. 

Ontvang elke twee maanden inspirerende recepten, achtergrond verhalen van onze voedselmakers en verduurzamingstips in jouw mailbox.
We delen jouw gegevens niet met derden. Afmelden kan altijd snel en eenvoudig. Lees hier meer over in onze privacy verklaring.