Bavette met winterpesto

Bavette met winterpesto

Bavette met winterpesto

Verras je gasten met de van Albert van den Heuvel. Door deze te serveren met een frisse pesto van munt en waterkers wordt het gerecht niet te zwaar. Garneer meteen prachtige paarse cress van Milligreens voor een extra chique en feestelijke uitstraling

Ingrediënten

Voor de aardappelgratin

  • 500 g vastkokende aardappelen
  • 100 g slagroom
  • 1 ei
  • 50 g oude kaas, geraspt

Voor de winterpesto

  • 20 g verse munt
  • 40 g verse waterkers
  • 25 g walnoten
  • 1 teentje knoflook
  • 50 ml koolzaadolie

Voor de rest

  • 400 g spruiten, geschoond en gehalveerd
  • 4 el roomboter
  • 600 g bavette
  • 2 el olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 2 el honing
  • 1 el paarse cress voor de garnering

Bereiding

Mise en place

  1. Verwarm de oven voor op 180°C
  2. Snijd de aardappelen in blokjes van 1 bij 1 cm.
  3. Meng met de slagroom, ei en geraspte kaas breng op smaak met zout en peper. Schep in een met bakpapier beklede ovenschaal van 15 x 15 cm en druk goed aan.
  4. Bak de gratin in 30 minuten gaar en stevig in de oven. Laat helemaal afkoelen.
  5. Maal alle ingrediënten voor de winterpesto samen in de keukenmachine tot een grove saus. Voeg eventueel extra olie toe als deze te droog oogt.
  6. Breng op smaak met zout en peper.
  7. Kook de spruiten 5 minuten voor.

Afmaken

  1. Verhoog de oventemperatuur naar 200°C.
  2. Snijd de aardappelgratin in blokjes van 3 bij 3 cm en bak in 10-15 minuten krokant in de oven.
  3. Verhit 2 el roomboter in een koekenpan en sauteer de spruiten drie minuten op middelhoog vuur.
  4. Voeg de honing toe en laat 2 minuten karamelliseren, bestrooi met zout.
  5. Dep de bavette droog en bestrooi rondom met zout.
  6. Verhit de resterende roomboter en olijfolie met de knoflook in een koekenpan en bak de bavette rondom op hoog vuur bruin. Bak op laag vuur tot een kerntemperatuur van 50°C, keer regelmatig.
  7. Laat 5 minuten rusten onder aluminiumfolie. Trancheer de bavette.
  8. Maar een cirkel van pesto op het bord en leg de bavette in het midden, zet er drie aardappelblokjes bij en leg de spruiten eromheen.
  9. Serveer met extra pesto en garneer met de paarse cress.

Meer inspiratie

Caramelmousse met pavlova en frambozen

Knolselderij steak met rode wijnsaus

Over ons

Samen voor een korte voedselketen.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Dan ben je altijd op de hoogte van ontwikkelingen en trends in de keten. 

Ontvang elke twee maanden inspirerende recepten, achtergrond verhalen van onze voedselmakers en verduurzamingstips in jouw mailbox.
We delen jouw gegevens niet met derden. Afmelden kan altijd snel en eenvoudig. Lees hier meer over in onze privacy verklaring.