Wortelboer

Wortels van Peter uit Kraggenburg

Weinig groentes zijn zo oer-Hollands als de wortel. En je kunt ze het hele jaar door krijgen uit de korte voedselketen. Bijvoorbeeld van Peter Matthijssen en zijn collega’s, die in de Noordoostpolder de lekkerste snackwortels en ‘gewone’ wortels telen. 

Als tiener werkte Peter al bij een wortelteler, in 2004 richtte hij TopFresh op. In eerste instantie teelde hij op een paar kleine akkers in de buurt, inmiddels wordt er jaarlijks zo’n 400 hectare aan grond ingezaaid. 

Puur natuur zijn de wortels het lekkerst. En ook nog eens heel gezond!

Zo groeien wortels op het land

Dat telen gebeurt op ruggen, langgerekte ‘heuvels’ op de akker. Hierdoor heeft de wortel meer ruimte om te groeien. En bijkomend voordeel: regenwater loopt mooi weg. TopFresh stemt daarbij het teeltproces nauwkeurig af op de bodem. Een wortel die groeit in de rijke kleigrond van de Noordoostpolder heeft namelijk wat anders nodig dan diezelfde wortel in de Overijsselse zandgrond. Om te kijken of de smaak perfect is trekken ze regelmatig een wortel uit de grond. Even proeven! 

 

Telen samen met de natuur

Om de grond niet uit te putten, krijgen akkers regelmatig rust. Ook werkt TopFresh zoveel mogelijk samen met de natuur. Dat doen ze bijvoorbeeld door het organisch materiaal op orde te houden en de bodem goed te ontwateren. Ook stemmen ze hun teeltbeslissingen af op de omstandigheden. Kwaliteit gaat daarbij boven kwantiteit. Zorg je op die manier voor de wortels? Dan zijn er minder bestrijdingsmiddelen nodig en dat is wat TopFresh belangrijk vindt: eerlijk en residuvrij telen. 

Voor elk gerecht de perfecte wortel

TopFresh teelt de meeste wortels in een straal van 40 kilometer rond Kraggenburg, waar de wortels verwerkt worden. Maar er zijn ook akkers in Noord-Brabant en Limburg. Elk gebied heeft zijn eigen oogsttijd, waardoor TopFresh een groot deel van het jaar verse wortels van het land kan leveren. In bepaalde perioden van het jaar worden de wortelen in de grond bewaard en krijgen ze een beschermlaag van stro tegen de kou, terwijl met sensoren de temperatuur in de gaten wordt gehouden. Een mooie combinatie van ‘ouderwets’ boerenverstand én hightech hulpmiddelen. 

Minder voedselkilometers en CO2-uitstoot

Die wortels uit de korte voedselketen worden door Neder Groep zonder tussenschakels bezorgd bij jouw restaurant, cateringbedrijf of hotel. Super vers dus. Bovendien scheelt het de nodige voedselkilometers (en dus ook CO2-uitstoot). Zeker als je het vergelijkt met geïmporteerde wortels uit bijvoorbeeld Italië, Spanje of Portugal, die een flinke reis hebben gemaakt voor ze in jouw professionele keuken belanden. Wist je trouwens dat we bij Neder Groep ook graag met je meedenken over het ‘vernederlandsen van jouw menukaart’? Ook helpen we je graag om het verhaal achter Nederlandse producten te vertellen aan jouw gasten. 

Klei van de wortel terug op het land

Het telen van een mooie wortel duurt zo’n drie tot vier maanden. Daarna is het tijd om te oogsten. Afhankelijk van het soort wortel wordt deze met of zonder loof van het land gehaald. De volgende stop is de verwerkingslocatie van TopFresh in Kraggenburg. Als eerste worden ze schoongespoeld. Het zand en de klei die van de wortelen afkomt, gaat daarna het land weer op. Vervolgens krijgen ze de bewerking die de klant wenst.

Sorteren en verpakken op zonne-energie

Daarna is het tijd om de wortels te sorteren en te verpakken. Puur natuur, zonder toevoegingen of bewerking. Zo zijn ze op z’n lekkerst en ook nog heel gezond. Want wortels zitten van nature vol vezels en voedingsstoffen, maar bevatten juist weinig calorieën. De verwerking vindt plaats in gekoelde ruimtes, zodat de wortels lang goed blijven. Wist je trouwens dat de sorteer- en verpakkingsmachines van TopFresh al voor de helft draaien op zonne-energie van panelen op eigen dak?

Er gaat geen wortel verloren

Elke wortel die van het land komt, wordt gebruikt. Ook de wortels met een deukje en de exemplaren die er anders uitzien dan we gewend zijn. Want die zijn net zo lekker en kunnen versneden nog prima gebruikt worden. En zelfs voor de kopjes, de kontjes en de schillen van gesneden en geschrapte wortels is een bestemming gevonden. Die vinden koeien en varkens heerlijk! Want zeg nou zelf: weggooien zou toch zonde zijn? 

 

Bestel gemakkelijk al je Nederlandse producten

De wortels van Peter? Die bestel je eenvoudig online in een bestelomgeving waar je nog 2.500 andere producten uit de korte voedselketen vindt. Al die producten zijn traceerbaar en voldoen aan hoge kwaliteits- en veiligheidseisen. Bovendien zijn ze het hele jaar door in hoge volumes leverbaar in heel Nederland. Zo haal je met gemak de lekkerste producten van eigen bodem in huis!

 

Neem een kijkje op het erf van bas

Tip van Peter

Serveer je gasten eens NederSnack. De lekkerste mini-snacks van Nederlandse bodem, waaronder een groentekroketje met wortels van TopFresh. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Dan ben je altijd op de hoogte van ontwikkelingen en trends in de keten. 

Ontvang elke twee maanden inspirerende recepten, achtergrond verhalen van onze voedselmakers en verduurzamingstips in jouw mailbox.
We delen jouw gegevens niet met derden. Afmelden kan altijd snel en eenvoudig. Lees hier meer over in onze privacy verklaring.