Kaasmakerij
Alfons en Andra
De lekkerste mozzarella? Je hoeft er als restaurant, hotel of cateraar niet voor naar Italië, die komt gewoon ‘oet Twente’. De befaamde witte kaas van Buffalo Farm Twente is romig en mild van smaak. En omdat ‘ie uit de korte voedselketen komt, kan jij ‘m nog verantwoorder serveren!
Aan de rand van Denekamp staan tientallen zwarte runderen traag te grazen. Of eigenlijk moeten we waterbuffels zeggen. Stoere beesten met prachtige hoorns, die ‘onmeunig’ lekkere melk geven. En daarvan maken Andra en Alfons van Buffalo Farm Twente de lekkerste, lokale kazen.
Buffelmozzarella is heerlijk vol en romig van smaak
Klavers en kruiden in de wei
Respect voor de natuur is het uitgangspunt bij alles wat ze doen, vertelt Andra. En dat begint bij het beheer van de bodem. Bij Buffalo Farm Twente gebruiken ze geen bestrijdingsmiddelen. Daardoor schiet er in de weides volop klaver op. Dat geldt ook voor kruiden, zoals kamille, hennepnetel, paarse dovenetel en hondsdraf. Ziet er mooi uit en is ook nog eens gezond voor de buffels.
Geen soja van overzee
Waar runderen in Nederland vaak Zuid-Amerikaanse soja te eten krijgen, kiezen ze in Twente bovendien voor een gemengd rantsoen mengsel van gras, stro, bloemen, noten en kruiden. Puur natuur en allemaal in de buurt geteeld. Dat scheel veel transport en dus ook CO2-uitstoot. En er zijn gegarandeerd geen bossen voor gekapt of bodems voor uitgeput. Kaas dus met een beter verhaal.

Boeren in harmonie met de natuur
Als de rest van de wereld nog in diepe rust is, worden de buffels gemolken. Na een dag in de buitenlucht volgt de tweede melkbeurt. Het levert per buffel zo’n tien tot vijftien liter melk per dag op. De drachtige dieren en de kalveren worden met rust gelaten. Ook hierin laten ze bij Buffalo Farm Twente de natuur zo veel mogelijk haar gang gaan. “Om te zien of een buffel drachtig is, hebben we geen meetapparatuur nodig. We zien het vanzelf als ze niet komt opdagen om gemolken te worden. En hulp bij de bevalling is niet nodig. De natuur regelt het allemaal zelf.”
Verantwoord geteeld, minder CO2-uitstoot
Dat proef je terug in de smaak en textuur van de kazen die in de kleine kaasmakerij achter de boerderij gemaakt worden. De buffelmelk wordt hier door Alfons, Andra en hun collega’s in een grote ketel gegoten, opgewarmd en vermengd met stremsel om de melk lekker dik te laten worden. Deze ‘wrongel’ wordt met de hand gekneed, zodat de kaas elastisch wordt.



Handgemaakte Twentse mozzarella
‘Pasta filata’ zouden de Italianen zeggen. Of gewoon op z’n Twents: getrokken kaas. Uit deze elastische wrongel draaien Andra en haar team met de hand balletjes. Die gaan in een bad met koud water om af te koelen. Daarna neemt de mozzarella nog een duik in een pekelbad. De zoutoplossing zorgt ervoor dat de smaak goed behouden blijft. Ook kun je de mozzarella hierdoor lekker lang bewaren.
Zacht en lichtzoet van smaak
Heb je eenmaal de Twentse buffelmozzarella geproefd? Dan sla je de koemelkvarianten voortaan over. Want buffelmelk zit vol (gezonde) vetten en dat proef je. Het maakt de kaas lekker romig en vol. De smaak? Die is zacht en lichtzoet. Daardoor tilt de mozzarella je salades naar een hoger niveau, maar smaakt ‘ie ook ‘onmeunig’ lekker in warme gerechten.
Rechtstreeks van de boer naar jouw professionele keuken
Neder Groep levert de mozzarella rechtstreeks vanuit Twente naar jouw restaurant, hotel of cateringbedrijf. Supervers dus. Bovendien scheelt het de nodige voedselkilometers en CO2-uitstoot. En zonder tussenschakels krijgen jij én Buffalo Farm Twente allebei een eerlijke prijs voor de lekkerste buffelkaas.

Bestel gemakkelijk al je Nederlandse producten
De mozarella van Andra en Alfons? Die bestel je eenvoudig online in een bestelomgeving waar je nog 2.500 andere producten uit de korte voedselketen vindt. Al die producten zijn traceerbaar en voldoen aan hoge kwaliteits- en veiligheidseisen. Bovendien zijn ze het hele jaar door in hoge volumes leverbaar in heel Nederland. Zo haal je met gemak de lekkerste producten van eigen bodem in huis!
Tip van Andra en Alfons
‘Buffelmozzarella is hartstikke veelzijdig. Het is heerlijk in zowel koude als warme gerechten”