Kippenboer

Kip van Martijn uit Woudrichem

Het meest veelzijdige stukje vlees? Dat haal je als horecagelegenheid, (bedrijfs)cateraar, hotel of zorginstelling bij Nederlandse pluimveehouders zoals Martijn. Ze zorgen elke dag met liefde voor hun dieren en investeren veel in duurzaamheid en comfort in de stal.

De boerderij van Martijn Scherff en zijn vrouw Nicole ligt in in het buitengebied van Woudrinchem in de provincie Noord-Brabant. Een uitgestrekt, vruchtbaar gebied met akkers en weilanden. Hier wordt al eeuwenlang geboerd, volgens de overlevering was er in 1466 al een ‘hofstede’ op een steenworp afstand van de plek waar nu de kippen van Martijn scharrelen.

“Ik wilde als kind al graag boer worden, voor mij is dit het mooiste werk dat er is”

Lagere CO2-uitstoot door lokaal voer

Dat doen de dieren in twee grote, moderne stallen van De Schoenriem, zoals de boerderij heet. De kippen kunnen er vrij rond scharrelen en onbeperkt drinken en eten. Het stro op de stalvloer komt van eigen land en van boeren in de omgeving. Ook de tarwe – aangevuld met andere voedingsstoffen – in de voerbakken is lekker lokaal. Dat scheelt weer transportkilometers en CO2-uitstoot, waardoor de ecologische voetafdruk van deze korte-keten-kip lager is. 

Minder stress door geboorte in de stal

Wist je trouwens dat alle kippen geboren zijn in de stal waar ze rondscharrelen? Ze komen in het ei aan op de boerderij, waar Martijn de stal dan al heeft voorverwarmd tot een behaaglijke 35 graden. Na een dag of drie breken de kuikens uit het ei en zetten ze hun eerste stapjes in de stal. Deze manier van opfokken zorgt voor minder stress bij de kuikens. Ze hoeven namelijk niet meer op transport.

Zorg en aandacht voor de kippen

In zo’n twee maanden tijd groeien de kuikens uit tot mooie, grote kippen. Elke ochtend staat Martijn voor dag en dauw op om bij zijn dieren te gaan kijken. Nog voor het ontbijt heeft hij de eerste ronde door de stal al gemaakt, waarbij hij zijn kippen grondig observeert. Hoe bewegen ze? Hoe staan hun veren? Heeft de mest nog de juiste dikte?

Mooiste werk wat er is

Die rondes herhaalt Martijn meerdere keren per dag, zodat hij precies weet hoe het met de dieren gaat. “Ik wilde als kind al graag boer worden, voor mij is dit het mooiste werk dat er is”, vertelt de pluimveehouder. “Ik doe er alles aan om het onze kippen naar hun zin te maken en kan er echt van genieten als ik die rode kammen zie glimmen. Als onze kippen goed in hun vel zitten, zit ik dat ook.”

Scharrelen bij daglicht

De familie Scherff investeerde flink om optimale omstandigheden voor de dieren te creëren en tegelijkertijd duurzaam te boeren. Zo hebben de stallen ramen, waar daglicht door naar binnen komt. Die ramen kan Martijn ook verduisteren, want kippen houden niet van te veel licht. Een beetje schemering zorgt er juist voor dat ze zich veilig voelen.

Slim omgaan met energie

Beide stallen zijn bovendien voorzien van een modern klimaatsysteem, waarmee de temperatuur in de stal precies wordt afgestemd op de behoefte van de opgroeiende kuikens. De warmte in de stallen gebruikt Martijn extra efficiënt. Voor het ventileren heeft De Schoenriem namelijk warmtewisselaars. De warme lucht die wordt afgevoerd uit de stal, stroomt door die wisselaar en wordt gebruikt om de frisse lucht die de stal ingaat op te warmen. Dat scheelt veel energie!

Binnen is gezonder en duurzamer

De kippen van Martijn blijven de hele dag binnen. Een bewuste keuze, want met een overdekte uitloop komt er ook kou de stal in en is het binnenklimaat lastiger te controleren. Ook neemt de kans op ziektes toe. “Bovendien eten kippen meer als ze naar buiten gaan, omdat ze meer energie verbruiken om zich warm te houden. Daardoor gaat de footprint van het vlees omhoog. Het klinkt misschien minder leuk, maar uit gezondheids- en duurzaamheidsoogpunt is het beter als de kippen in de stal blijven.”

Lager antibioticagebruik

Daar komt nog bij dat kippen snel schrikken. Het zijn echte vluchtdieren. In de stal voelen ze zich veilig. En de rust, reinheid en regelmaat waar Martijn voor zorg draagt bij aan hun gezondheid. “Het antibioticagebruik in de pluimveesector is de afgelopen jaren al sterk gedaald, maar wij zitten nog eens ver onder het landelijk gemiddelde.”

Kip uit de korte keten met een goed verhaal

Na zo’n twee maanden zijn de kippen van Martijn volgroeid. Ze gaan dan naar een slachterij op de Veluwe. Een rit van ongeveer een uur. Daarna bezorgt Neder Groep het vlees rechtstreeks aan restaurants, hotels, cateringbedrijven en andere zakelijke klanten. 100% Nederlandse kip dus, uit de korte keten. Met een zo laag mogelijke milieu-impact en een beter verhaal!

Neem een kijkje op het erf van Martijn

Tip van Martijn

Serveer je gasten eens NederSnack. De lekkerste mini-snacks van Nederlandse bodem, waaronder het kipkrokante met kippenvlees van Martijn. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Dan ben je altijd op de hoogte van ontwikkelingen en trends in de keten. 

Ontvang elke twee maanden inspirerende recepten, achtergrond verhalen van onze voedselmakers en verduurzamingstips in jouw mailbox.
We delen jouw gegevens niet met derden. Afmelden kan altijd snel en eenvoudig. Lees hier meer over in onze privacy verklaring.