Bakker
Bakker Piet
Bakker Piet maakt ze brood zoals het ooit bedoeld is: vol van smaak en heerlijk knapperig. De bakkerij ligt aan de rand van Elspeet, in de omgeving van de Veluwe. De moderne bakkerij werkt ambachtelijk met ingrediënten uit de omgeving. Het graan wordt lokaal vermalen in de molen van Wapenveld.
De sleutel tot een lekker brood? Het is een kwestie van geduld.
Ingrediënten uit de streek
De basis voor het lekkere brood? Die leggen ze bij Bakker Piet met ingrediënten van dichtbij. “We telen bijvoorbeeld zelf tarwe in Uddel. Nadat het gedorst en gedroogd is, gaat het naar de molen in Wapenveld, waar het met de kracht van de wind vermalen wordt tot meel. Dat meel gebruiken we voor onze Puur Veluwse-broden”, vertelt Ronny van der Horst.
Generaties
Ronny van der Horst is derde generatie bakker. Zijn grootvader Piet begon al in 1938 een kleine dorpsbakkerij in Elspeet. Van der Horst: “Mijn wieg stond praktisch in de bakkerij. Ik leerde bij wijze van spreken eerder kneden dan praten en bakte als klein jochie al mijn eerste brood.” Uiteraard bakt Bakker Piet dagelijks vers brood. Het geheim van de bakkerij is de tijd die de producten krijgen om smaak te ontwikkelen. Van der Horst: “Wij laten een Woudkoren-brood bijvoorbeeld zo’n 4 tot 5 uur rijzen, een desembrood zelfs wel 48 uur. Daardoor kunnen de smaak en structuur van het brood zich beter ontwikkelen en hoeven we geen extra gist of broodverbetermiddelen toe te voegen.”

Een ander goedbewaard bakkersgeheim is het gebruik van een eigen zadenmengsel dat drie uur lang voorgekookt wordt. “De zaden nemen tijdens het koken veel vocht op. Normaal gesproken onttrekken zaden vocht uit het brood, waardoor het sneller oud wordt. Maar bij onze broden is het precies andersom. De zaden geven langzaam vocht af aan de broden, waardoor ze langer lekker blijven.”



Verantwoord ondernemen
De vraag naar het ambachtelijk brood en banket van Bakker Piet groeide de afgelopen jaren hard. Daarom lieten Ronny en zijn vrouw Esther recent een gloednieuwe, vier keer zo grote bakkerij bouwen. Dat gebeurde met oog voor duurzaamheid. Zo bevat de nieuwe bakkerij bijvoorbeeld energiezuinige verlichting, koelingen en vriezers. Ook op andere terreinen hebben ze in Elspeet oog voor mens en milieu. “Brood dat overblijft gaat bijvoorbeeld naar daklozen, boeren in de regio of een lokale brouwerij die er weer bier van maakt.”
Verder is het productieproces aangepast zodat de bakkers minder vaak in de nacht hoeven te werken. Daarnaast biedt Bakker Piet leerplekken aan jongeren die extra begeleiding nodig hebben. “Verschillen maken de wereld juist mooier en daar willen we in onze bakkerij graag ruimte aan geven.”
Tip van Ronny
“Probeer eens een desem meergranen brood. Een lekker luchtig brood met een krokante korst, dat maar liefst 48 uur heeft kunnen rijzen. De heerlijke zaden in dit brood zorgen dat het brood lekker vers blijft.”