Een korte keten: wat betekent dat?
“Hoe korter de keten, hoe minder schakels tussen de producent en het bord. Eigenlijk spreek ik nog liever over een transparante keten. Dus dat je inzichtelijk hebt wat er nodig is om een product van de boer naar een cateringlocatie te krijgen. Veel mensen denken: ‘Dat breng je toch gewoon van A naar B?’ Maar zo simpel is het niet.
Een stuk vlees gaat bijvoorbeeld van de koe naar de slager naar de groothandel, naar een diepvrieshuis en dan misschien wel weer naar een andere tussenpartij. Soms zitten er wel zeven schakels tussen. In een korte keten staat een dier in de wei, gaat het naar een slachthuis, de slager en ligt het bij jou. Korter, overzichtelijker én 100% transparant.”
“Soms is ‘vers vlees’ al drie jaar oud”
Waarom is een korte of transparante keten zo belangrijk?
“Iedereen mag een boterham verdienen. Maar betalen we wel de goede prijs als er zoveel schakels zijn? Krijgt de boer een eerlijke prijs? Hoeveel pakt de tussenhandel op een product? Door alle schakels transparant te maken – en het aantal schakels zo laag mogelijk te houden – heb je een beter inzicht in het eindproduct. Met minder schakels krijgt de boer hoogstwaarschijnlijk een eerlijkere prijs. Dan kan die op zijn of haar beurt weer investeren in verduurzaming door bijvoorbeeld zonnepanelen aan te schaffen.”
Hoe zie jij de transparante keten voor je?
“Bij Neder Groep weten we precies hoe een product bij onze klant komt. We kennen alle schakels en bovendien is elke producent of tussenpartij gevestigd in Nederland. Dat maakt het aantal kilometers sowieso al een stuk korter. We hebben alle schakels dus duidelijk in beeld en kunnen hier ook altijd inzicht in geven. Dat inzicht is zó belangrijk, daar helpen we onze klanten ook bij.”
Hoe helpt Neder Groep je met een transparante keten?
“Wij helpen je met het in kaart brengen van de schakels. Als je inzicht hebt in hoe alles is verdeeld, kun je andere – duurzamere – keuzes maken. We werken op dit moment ook aan een monitor zodat je binnenkort zelf gemakkelijk inzicht in je CO₂-uitstoot hebt.”

Waarom is het belangrijk om alle schakels inzichtelijk te hebben?
“Het creëert ten eerste bewustzijn. Daarnaast zul je soms schrikken van het aantal tussenpartijen. Er hoeven echt geen zeven schakels tussen boer en bord te zitten. Soms is ‘vers vlees’ al drie jaar oud. Dan gaat het van vrieshuis naar vrieshuis. Dat komt de kwaliteit niet ten goede. Als je verse en eerlijke producten wilt, zitten daar geen zeven schakels en jaren tussen.
Als je weet waar je producten vandaan komen, weet je ook met welke partners je werkt. Dat geeft vertrouwen. Je kunt daarmee ook goede afspraken maken en uiteindelijk een eerlijk verhaal overbrengen aan je klanten en hun gasten. Een transparante keten is ook een soort educatie.”
“Met minder schakels in de keten krijgt de boer hoogstwaarschijnlijk een eerlijkere prijs”
Waar zit het pijnpunt in het verkorten van de keten?
“Dat zit in de logistiek. De producent, van boer tot bakker, maakt vrijwel altijd een mooi product. Maar zij zitten wel met de uitdaging: hoe krijgen ze hun product op een goede manier bij een eindklant? Om dat te realiseren komen er al gauw veel extra schakels bij .”
Welke rol speelt Neder Groep in het verkorten van de keten?
“Logistiek blijft altijd nodig om een product van A naar B te brengen. Daar helpen wij bij in de gehele keten. Door de logistiek te regelen voor de boer, zorgen we dat hij zijn producten makkelijker en voor een eerlijkere prijs kan aanbieden. En door één bestelpunt te zijn voor alle Nederlandse producten, helpen we foodprofessionals en hun gasten aan een vers en eerlijk product van Hollandse bodem.”
Hoe is jullie logistiek georganiseerd?
“Wij halen verse producten op bij de boer en brengen het rechtstreeks naar onze klant.”
Hoe kun je als cateraar of horecaonderneming het verhaal van de korte keten overbrengen op je gasten?
“Dat blijft een uitdaging. Uiteindelijk heb je maar een paar contactmomenten met je gast. Daar wil je alles uithalen. Dus op het moment dat je (potentiële) gasten een keuze maken, zou je iets moeten vertellen. Dat kan via social media, op locatie met tafel- of buffetkaartjes of met QR-codes die ze kunnen scannen. Of live aan tafel of bij het buffet door erover te vertellen of een proeverijtje aan te bieden.”
Hoe helpt Neder Groep met het productverhaal overbrengen op de gast?
“Wij kennen onze producenten en delen graag hun verhaal. Ook hebben we een beeldbank met foto’s van de boeren. Daarnaast hebben we veel promotiemateriaal of kunnen we dat op maat maken. Met maatwerk helpen we onze klanten graag vooruit, zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk een proeverij op locatie te organiseren. Neem vrijblijvend contact op om te ontdekken wat Neder Groep voor jou als cateraar, horecagroep of -zaak kan betekenen. Wij maken graag de weg vrij naar een korte(re) en transparante(re) keten.”
Hoe maak jij jouw voedselvoorziening lokaal en duurzaam? Ontdek ons advies voor aanbestedingen.