23 x hoogwaardige Hollandse vervangers

23 x hoogwaardige Hollandse vervangers
Internationale producten spelen vaak de hoofdrol op het buffet of de menukaart. Zonde! Want er zijn zóveel producten van Nederlandse bodem voorhanden om je aanbod mee in te richten. Dat verhoogt niet alleen de versheid, maar is ook beter voor het milieu. Ontdek 23 hoogwaardige Hollandse producten die hun buitenlandse tegenhangers makkelijk vervangen. Van zalm tot parmaham en van roquefort tot sojasaus. Ontdek hoe je jouw aanbod verrijkt met het beste uit eigen land.

 

Buitenlands product Nederlandse variant Over het product en de voedselmaker
1 Zalm Zalmforel Bij forellenkwekerij ’t Smallert in Emst bestellen zowel groothandels en horeca als particulieren hun dagverse duurzame forel. Ze hebben ook een eigen dagrestaurant.
2 Black Angus rundvlees Bommelerwaards rundvlees Horecaslagerij Albert van den Heuvel verkoopt kwalitatief vers vlees van verschillende boeren uit Bommelerwaard. Binnen het bedrijf staat ambachtelijk en kwalitatief vlees hoog in het vaandel en werken daarom alleen vakmensen.
3 Coppa di Parma Nekka Slagerij de Schelfer staat bekend om haar toewijding aan duurzame vleesproducten. De ‘Nekka’ is hun Achterhoekse interpretatie van de klassieke Italiaanse coppa. Deze heerlijke delicatesse wordt vervaardigd door eerst de nekkarbonades te ontdoen van bot en ze vervolgens met uiterste zorg te behandelen. Daarna worden ze gedroogd en gekruid met een speciaal kruidenmengsel. Na enkele weken van rijping wordt de Nekka nog enkele maanden lang gedroogd.

 

4 Parmaham Beantriham De zachte, lichtzoete Beantrihammen van de Achterhoekse Slagerij de Schelfer worden na enkele maanden rijping afgesloten met smout en vervolgens een jaar lang gerijpt. Een uitstekend Nederlands alternatief voor parmaham.
5 Falafel Falafel Lekker Lupine stimuleert met hun assortiment de teelt en afzet van biologische lupinebonen in Nederland. Ontdek de smaakvolle falafel gemaakt van de lupineboon. Een wereldsnack met lokale ingrediënten.
6 Mozzarella Mozzarella Buffalo Farm Twente huisvest imposante zwarte buffels. Ze bieden heerlijke buffelproducten zoals mozzarella, ricotta, yoghurt, kazen en zelfs ijsjes in de zomer. Het welzijn van de buffels en het gebruik van natuurlijke ingrediënten van Nederlandse en Duitse bodem staan voorop.
7 Roquefort Colosso Kaasmakerij Oudwijker in Heusden staat bekend om zijn stoere en grote kaas genaamd de Colosso. Deze indrukwekkende kaas heeft een verweerde licht oranjebruine korst met een witgrijs waas van schimmel en een aroma dat doet denken aan de stal, hooi en verse kruiden. De Colosso wordt vervaardigd van buffelmelk.
8 Camembert Fiore De Fiore van kaasmakerij Oudwijker in Heusden is een roodflora-kaas naar traditioneel Taleggio-recept. Maar dan van Nederlandse koemelk.
9 Quinoa Quinoa Quinoa, dat normaal gesproken uit Zuid-Amerika komt, wordt nu ook in Nederland geteeld door het bedrijf Boer & Zus, gevestigd in Mookhoek. Toon en Janna zetten zich in voor duurzame teelt zonder gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen.
10 Brood Brood van Nedertarwe Bakkerij Hilvers in Arnhem onderscheidt zich door haar maatschappelijke betrokkenheid en de nadruk op duurzaamheid. Ze gebruiken meel en bloem van Nedertarwe, afkomstig van Nederlandse akkers. Een unieke en milieubewuste keuze in vergelijking met de gebruikelijke graanimport uit andere landen.
11 Pasta Pasta Geerts Best in Zuidwolde  staat bekend om zijn veldbonenpasta. De pasta is gemaakt van 100% lokaal geteelde veldbonen, met aandacht voor duurzaamheid en biodiversiteit.
12 Sopropo Sopropo Sopropo is een groente die bekendstaat om zijn bittere smaak en vaak wordt gebruikt in de Surinaamse en Aziatische keuken. Het komt meestal uit tropische regio’s, maar kwekerij De Groene Schuur in Groessen is gespecialiseerd in het lokaal telen van deze exotische groente. Dat doen ze op een natuurlijke en milieubewuste manier, samen met andere exclusieve producten van Nederlandse en buitenlandse oorsprong.

 

 

13 Banaan Neder Banaan De wereldwijde bananenteelt wordt bedreigd door bodemschimmels. Daarom staan de bananenplanten van Neder Banaan in Ede niet in de grond, maar in een substraat. Dat is een speciale ondergrond van kokosvezels. Zo worden de bananenplanten beschermd tegen schimmels en is het gebruik van bestrijdingsmiddelen overbodig.
14 Bonen Lupine Lekker Lupine is een inspiratieplatform voor consumenten, telers, chefs en producenten die zich bezighouden met lupine. Lekker Lupine teelt biologische lupine in Ekoboerderij de Lingehof in Randwijk.
15 Peper Peper De Groene Schuur in Groessen is gespecialiseerd in exclusieve producten van zowel Nederlandse als buitenlandse oorsprong. Alles wordt op een natuurlijke en milieubewuste manier geteeld. In hun kassen kweken ze onder andere Spaanse pepers, chilipeper, lombok, madame-jeannet, adjuma, jalapeño, sivri-peper en dolmar-peper.
16 Chutney Chutney De Gelderse kwekerij de De Groene Schuur is specialist in het kweken van tropische groenten, oud-Hollandse groenten, pepers en pompoenen. Met hun eigen oogst maken ze diverse chutneys zoals peer-noten, paprika-tomaat en zoete peper.

 

17 Olijfolie Koolzaadolie Het Zuidwoldense Geerts Best van Geert Lindenhols produceert hoogwaardige koolzaadolie. Met meer dan tien jaar ervaring in koolzaadteelt streeft Geert naar duurzaamheid. Een windmolen voorziet zijn oliepers van energie, terwijl zijn trekkers op koolzaadolie rijden. Zijn koolzaadolie is een extra vierge kwaliteitsolie met een nootachtige en milde smaak. Ideaal voor koken, bakken, braden, als dip, saladedressing en marinade.
18 Sambal Sambal De Gelderse kwekerij De Groene Schuur is specialist in het kweken van tropische groenten, oud-Hollandse groenten, pepers en pompoenen. Met hun eigen oogst maken ze diverse soorten sambal, zoals vlammende Jeanette, pittige Rita en gloeiende Antonia.

 

19 Sojasaus Sojasaus De mannen van Tomasu in Rotterdam hebben sojasaus niet uitgevonden, maar proberen het gewoon op hun eigen manier te doen: van grond tot fles. En omdat smaak tijd nodig heeft, sluiten ze geen compromissen over kwaliteit. Het resultaat is een reeks smaakvolle sojasauzen van Hollandse bodem.
20 Vruchtensap met roodfruit Neder Sap De sappen van Neder Sap zijn gemaakt van 100% fruit van Nederlandse bodem. Een aantrekkelijk alternatief voor geconcentreerde of diepgevroren sappen. Ze bevatten geen kunstmatige toevoegingen, hebben een langdurige houdbaarheid en stellen klanten in staat om eerlijke, hoogwaardige producten te serveren aan hun gasten, cliënten of patiënten. Bovendien is de productie van de sappen bijna CO2-neutraal, wat bijdraagt aan een duurzamere keuze voor drankjes.
21 Thee Kruidenthee Het Amsterdamse Wilder Land werkt samen met boeren en smaakmakers om lokale gewassen te verbouwen en te verwerken tot heerlijke producten. Hun missie is om zowel de eindgebruiker als boeren te laten genieten van deze producten, terwijl ze tegelijkertijd bijdragen aan natuurherstel en het aantrekken van diverse diersoorten. De kruidenthee is gemaakt van heerlijke kruiden van Nederlandse en Belgische bodem, zoals hennep, paardenbloem, heermoes en goudsbloem. Ook geschikt als ijsthee.
22 Whisky Whisky De Tok destilleert dranken vanuit een karakteristieke schuur in Barneveld, waar ze stoken met een koperen ketel. Koper zorgt voor optimale smaakoverdracht in het destillaat, met hoogwaardige, smaakvolle producten als resultaat. In 2020 lanceerde De Tok eigen whisky die maar liefst drie jaar gerijpt is in eikenhouten vaten.
23 Gin Gin De gin van De Tok in Barneveld heeft een uitzonderlijke frisse en zachte smaak met citrustonen van de sinaasappel, mandarijn en citroenschillen. Na maanden testen en proeven is deze gin, met zijn iets zoetige afdronk en niet al te veel kruiden, aan het assortiment toegevoegd.

 

Ontdek ook onze 10 tips om je assortiment of menukaart te vernederlandsen.

 

Meer kennis

Vernederlands je aanbod met deze 10 tips

Dit is waarom je kiest voor een korte keten

Over ons

Samen voor een korte voedselketen.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Dan ben je altijd op de hoogte van ontwikkelingen en trends in de keten. 

Ontvang elke twee maanden inspirerende recepten, achtergrond verhalen van onze voedselmakers en verduurzamingstips in jouw mailbox.
We delen jouw gegevens niet met derden. Afmelden kan altijd snel en eenvoudig. Lees hier meer over in onze privacy verklaring.