Het eerste ‘ronde’ ei

Deze week werd tijdens de internationale feed-to-food beurs VIV Europe 2022 een nieuw concept gepresenteerd: het eerste ‘ronde’ ei! Het ei is het resultaat van een circulaire voedselketen die in samenwerking met regionale schakels is opgezet. Neder Groep maakt onderdeel uit van de keten en heeft als rol het verbinden van de Nederlandse keukens met de keten.

Van afval naar ei

“Onze zakelijke klanten hebben goud in handen met hun groene keukenafval. Gecomposteerd blijkt dit een goede voedingsbodem te zijn voor insectenlarven.” vertelt Pieter Vink, directeur van Neder Groep. “Kippen zijn gek op de larven van de zwarte soldaat vlieg. De eieren die de kippen leggen komen op hun beurt weer in de keuken van onze klanten terecht. Zo is de cirkel rond.” In de toekomst zullen de larven in het kippenvoer verwerkt worden. Het is een goede proteïne vervanger die niet van ver hoeft te komen. “Omdat de larven in de regio gekweekt worden scheelt het een hoop voedselkilometers.”

Samen circulair

Het Neder Ei, zoals het ‘ronde’ ei zal gaan heten, komt tot stand door een regionale samenwerking. Vink: “Circulair zijn kun je niet alleen, dat doe je samen. Het is belangrijk dat elke schakel bijdraagt en op een eerlijke basis profiteert.” Naast Neder Groep zijn insectenkweker FeedbackFarm, veevoer bedrijf P. Bos, pluimveehouder van Bennekom en pakstation van Beek onderdeel van de keten.

Circulaire keten van het Neder Ei

Circulaire keten? Geen eitje

Tijdens de beurs bracht Henk Staghouwer, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, een bezoek aan de stand van het ‘ronde’ ei. Na een uitleg over het concept werd er gesproken over de vraag vanuit de markt en een probleem die de schakels tegen komen. Jason Kiem is mede-eigenaar van FeedbackFarm: “Het opzetten van een circulaire keten is geen eitje. Op dit moment is het niet toegestaan om insectenlarven te kweken op groen afval uit de keuken. Er is vraag naar circulair geproduceerde producten maar de wetgeving is er nog niet klaar voor. We hopen een uitzonderingspositie te krijgen die het mogelijk maakt de keten in gang te zetten.”

Neder Ei in jouw keuken

Het Neder Ei zal in september te bestellen zijn bij Neder Groep. Vink: “Zakelijke klanten kunnen onderdeel worden van de keten en hun groene keukenafval doneren. Natuurlijk is het ook mogelijk om alleen de eieren af te nemen.” Het circulaire assortiment zal niet bij één ei blijven: “We zien dat er steeds meer vraag is naar voeding uit een circulaire keten. Daarom zijn we ook met andere producten bezig.’’

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email